Blox' Back-Up?

Was dat maar waar!

Eind november overkwam mij wat iedereen wel eens meegemaakt heeft, of een keer mee gaat maken!

Ik heb noodgedwongen alle foto's die ik vanaf 2009 op de eerste digitale spiegelreflex heb gemaakt, voorbij zien komen. Ook de bijgaande foto welke volgens mijn kleinkinderen het bestaan van kabouters bevestigt. Zie hier een echt kabouter huis..;-)

Het korte verhaal: De computer was dringend aan vervanging toe, en op een dag viel het besluit om actie te ondernemen. Nu heeft Apple een aantal prachtige tools om je computer zo over te zetten. Je maakt een reservekopie op de ene, en zet dat over op de andere. Wat het verhaal niet vermeld is dat je doelschijf voor de reservekopie voor het gemak even geformatteerd word! Je raad het al.. laat dat nu juist de schijf zijn waar ik naar uitgeweken ben omdat de vorige computer uit zijn jasje was gegroeid..

Een rare ervaring om ineens te zien dat je schijf met foto's, ineens veranderd is in twee reservekopieen..

Het is niet erg, maar gewoon heel vervelend om uit te zoeken hoe je het weer heel zou kunnen krijgen. Een schijf is pas echt weg als ie 7 keer is overschreven. Er was dus hoop. Ik heb een recover proces uitgevoerd wat bij elkaar een week heeft geduurd. Dag en nacht stonden de beide computers data te herstellen en na een week zag ik de eerste tekenen dat mijn RAW beelden er nog waren. Alleen had ieder beeld een andere naam gekregen. Het was dus ook zaak om een nieuwe structuur te ontwerpen om de beelden opnieuw op te slaan na herstellen, met een werkbare naam en in een logische structuur. Na he ontwerp moest iedere foto hernoemd worden. Eerst ben ik aan de slag gegaan met Photo Mechanic, wat specifiek bedoeld is om dit soort bewerkingen op batches uit te voeren. Helaas bleek het niet juist te communiceren met macOS Catalina, waardoor de wijzigingen niet in de bestandsstructuur doorgevoerd werden. Na wat andere probeersels kwam ik uiteindelijk bij Adobe Bridge uit. Dit is een soort onderlegger van Lightroom en Photoshop. Samen met CameraRaw is het de principiele beeldverwerker van Adobe. Op zich wel jammer, want ik heb de rest van Adobe goodbye gezegd, nadat mijn gekochte Lightroom niet meer werkt op de nieuwere systemen, en Adobe weigert om een patch te maken. Capture One heeft dat wel gedaan gelukkig.

Met Bridge heb ik ALLE foto's die ik ooit had gemaakt kunnen hernoemen. Ze hebben allen nu een datum in zich (JJJJMMDD), de camera waarmee ze gemaakt zijn (5DII) en een zes cijferig volgnummer. Op de datum kun je zieken, en het volgnummer gaat over het totaal, dus is altijd uniek. Als je dat nummer aan je bewerking meegeeft of aan je afdruk, kun je het origineel altijd in 1 keer terugvinden.

Nu ben ik 5 weken verder. Alles is goed gekomen en de oude computer, die nog puntgaaf is, staat op Marktplaats. In ie 5 weken weer veel geleerd over hoe systemen in elkaar zitten en hoe je met data om moet gaan. Ik heb nu een backup op een externe schijf, die ik zeldf maak. Dan weet ik wat er mee gebeurd. Daarnaast draait er een externe drive mee op de computer. Ik laat me dit niet meer gebeuren natuurlijk!

Ik wens jullie een goed 2020 toe met veel fotoplezier!

Blox' Blog
Recente berichten
Zoeken op trefwoorden
Volg mijn Blog

 

© 2015 - 2020 Blox' visuals. Laatst bijgewerkt op 15 april 2021

© Alle beelden zijn van Blox visuals
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now