Leerlingen pagina

Hier vind u de foto's van de groep leerlingen die de basiscursus fotografie gedaan hebben in februari en maart 2022. Ieder heeft 4 lessen gevolgd met ondersteuning van het samengestelde cursusboek. De cursus is afgesloten met een foto ochtend in Strijen Sas, waar we ook de cursus gedaan hebben.

 

Ik heb van alle leerlingen iets geplaatst, met daarbij wat gedachten en aanbevelingen.

Om te beginnen wil ik mijn waardering uitspreken over alle leerlingen. Het is best lastig om over te stappen van het automatisch fotograferen, waarbij de camera eigenlijk je foto bepaalt, naar een meer creative stand, waarbij je zelf meer over het uiterlijk van je foto te zeggen krijgt. Ook het uitvinden hoe dat allemaal werkt op je eigen camera, is een uitdaging! Alle leerlingen zijn die uitdagingen aangegaan, en hebben hun beste beentje voorgezet. De cursus is begonnen met de stelling : Fouten maken is prima!Daar leer je het meeste van..

Dus als u foto's ziet die wat minder zijn, is dat niet erg! Het belangrijkste is om van de fouten te leren en zoveel mogelijk foto's te maken, want dat is belangrijk!

 

Bij deze dus: Cursisten bedankt!

Kijktip voor de foto's:

Als je de foto aanklikt, word deze vergroot weergegeven. Al je op het kruisje rechts boven de grote foto klikt, wordt ie weer klein.

 

Veel kijkplezier!

Els

Ondanks de wat typische indeling van de bridge-camera, is het gelukt om een paar mooie foto's te maken. De ruige bebossing en de prachtige wolken zijn mooi in beeld gezet. de foto met gebroken wilg zou iets meer in beeld mogen staan maar het contrast tussen natuur en industrie is wel duidelijk. Hou wel de horizon in de gaten. Het kijkt prettiger als de horizon recht is. Dat houd je overigens niet tegen om eens expres een horizon flink scheef te zetten! 

Catja

Ook Catja werkt met de Sony bridge-camera, en had bij aanvang van de cursus geen enkel idee hoe ze daar een goede foto mee kon maken. In de cursus hebben we de camera bediening en mogelijkheden uitgezocht, en hierboven staat het resultaat!

Catja heeft de mogelijkheden nu aardig door, en heeft dat duidelijk gebruikt in haar foto's. De tegenstelling tussen de natuur aan de ene kant van het water, en de industrie aan de andere zijde, laat ze goed tot uiting komen, met een mooie compositie!

Wil had onderweg "autofocus-pech" Ondanks alle goede bedoelingen kwamen de foto's niet helemaal scherp op de computer terecht. Toch is het gelukt een aantal ideeen uit te voeren die je in het hoofd had. Het glinsteren van het water, waarvan de belichting toch behoorlijk goed is, en ook de wolkenlucht boven het gras gaat uiteindelijk goed komen! Het mos op het paaltje  was een lastige uitdaging, omdat je tegen de grens van je lens zit. Om opnamen echt dichtbij te maken kun je bijvoorbeeld tussenringen aanschaffen, zodat je veel dichter op het onderwerp kunt komen. Houd ook het waterpas in de gaten Wil! Blijf oefenen en vaak fotograferen zodat je camera helemaal eigen wordt.

Wil

Henk

Henk is lekker aan het werk geweest met zijn Nikon. Henk zoekt details en structuren, maar heeft ook de groep een paar keer leuk gefotografeerd! De basis techniek lukt prima, en je mag best een beetje het vertrouwde verlaten en een beetje gaan experimenteren met onderwerpen. Ik heb nog wat andere foto's gezien, en dat gaat de goede kant op. Onder aan de pagina zet ik nog wat algemene tips. Lees deze en doe daar je voordeel mee. Misschien is het voor jou handig om RAW beelden te maken en Lightroom van stal te halen (als je dat leuk vind natuurlijk). Ga ook lekker aan de slag met je nieuwe camera.

Güler

Ondanks het beperkt aantal lessen die je hebt gevolgd, heb je er een hoop van opgestoken. Net als in de andere series zie je ook hier dat op iedere foto de lucht anders van kleur os, ondanks dat je nagenoeg in dezelfde richting fotografeert. Dit is het gevolg van hoe een camera is geprogrammeerd en wat vaak is teruggekomen in de lessen. Je kunt dit achteraf corrigeren wanneer je RAW beelden zou gaan maken. 

Wat mij ook opviel is dat hier een fotoverhaal te zien is. Ga vooral aan het werk met de ideeen die je hebt. Let wel een beetje op de composities en maak gebruik van de derden indeling voor de horizon. Houd de horizon ook recht.

Cor

Ook ik heb wat foto's gemaakt zoals jullie weten. Op de eerste twee foto's zie je het opdrachtje wat ik aan het begin gegeven had. Natuurlijk was dat voor jullie wat lastig, en daarom laat ik het hier zien. In de eerste foto zit beweging, en de tweede is "bevroren". De volgende twee foto's zijn gewoon op de route gemaakt, en niet of nauwelijks bewerkt. De laatste vier laten zien wat je zou kunnen doen om je foto een andere "look" te geven. 

Algemene tips

Aan het slot wil ik nog een paar algemene tips geven.

-. Probeer naast het fotograferen ook het vervolg van het proces onder de knie te krijgen. Een computer is lastig, maar je hebt deze hard nodig als je iets met je beelden wil doen.

-. Probeer zo veel mogelijk te fotograferen. Ten eerste om ervaring op te doen, maar ook om te ontdekken waar je grootste interesses liggen. Als je dat weet, kun je dat wat verder uitdiepen.

-. Houd het simpel. Het is beter een simpele foto te maken om van te leren, dan meteen het moeilijkste op te zoeken. Als dat goed lukt, doe dan een stap vooruit.

-. Pak het boek nog eens op en loop de oefeningen nog eens door. Het kan geen kwaad om die eerste oefeningen nog eens te doen en dan daarna toe te passen op een ander onderwerp. Zo onthoud je makkelijker de basis principes.

-. Soms is een foto technisch niet perfect, maar is het belangrijker wat er op die foto te zien is. Een foto mag ook best vragen oproepen. Ook dat is belangrijk!

Over die laatste tip geef ik jullie een anekdote:

Marwan Magroun is een Zilveren Camera winnaar en fotografeert voor de helft van zijn werk met analoge camera. Voor een van zijn opdrachten maakte hij een foto van een persoon op een metro perron op station Rijnhaven. De man keek vanuit een armere wijk richting het nieuwe centrum van de stad. Een mooie foto die precies het doel was van de fotograaf.

Maarrrr... er was nog iets. De man droeg een rode boodschappen tas van supermarkt Dirk. niet direct opvallend maar de fotograaf was het zeker opgevallen en kwam "ineens" veel vaker die tassen tegen. Hij is die gaan fotograferen, naast zijn reguliere werk, en heeft inmiddels een immense verzameling. Ook de supermarktketen heeft interesse in zijn foto's..

                                           Foto : Marwan Magroun (De kracht van Rotterdam)

 

Op deze manier kun je voor jezelf een doel maken om een onderwerp op te pakken, en het geeft niet als dat ook een rode tas is..

Veel succes allemaal!

Feyenoord-2000;2200-MarwanMagroun-KLEIN.jpg