top of page

Leerlingen pagina

Hier vind u de foto's van de groep leerlingen die de basiscursus fotografie gedaan hebben in februari en maart 2022. Ieder heeft 4 lessen gevolgd met ondersteuning van het samengestelde cursusboek. De cursus is afgesloten met een foto ochtend in Strijen Sas, waar we ook de cursus gedaan hebben.

 

Ik heb van alle leerlingen iets geplaatst, met daarbij wat gedachten en aanbevelingen.

Om te beginnen wil ik mijn waardering uitspreken over alle leerlingen. Het is best lastig om over te stappen van het automatisch fotograferen, waarbij de camera eigenlijk je foto bepaalt, naar een meer creative stand, waarbij je zelf meer over het uiterlijk van je foto te zeggen krijgt. Ook het uitvinden hoe dat allemaal werkt op je eigen camera, is een uitdaging! Alle leerlingen zijn die uitdagingen aangegaan, en hebben hun beste beentje voorgezet. De cursus is begonnen met de stelling : Fouten maken is prima!Daar leer je het meeste van..

Dus als u foto's ziet die wat minder zijn, is dat niet erg! Het belangrijkste is om van de fouten te leren en zoveel mogelijk foto's te maken, want dat is belangrijk!

 

Bij deze dus: Cursisten bedankt!

Kijktip voor de foto's:

Als je de foto aanklikt, word deze vergroot weergegeven. Al je op het kruisje rechts boven de grote foto klikt, wordt ie weer klein.

 

Veel kijkplezier!

Els

Ondanks de wat typische indeling van de bridge-camera, is het gelukt om een paar mooie foto's te maken. De ruige bebossing en de prachtige wolken zijn mooi in beeld gezet. de foto met gebroken wilg zou iets meer in beeld mogen staan maar het contrast tussen natuur en industrie is wel duidelijk. Hou wel de horizon in de gaten. Het kijkt prettiger als de horizon recht is. Dat houd je overigens niet tegen om eens expres een horizon flink scheef te zetten! 

Catja

Ook Catja werkt met de Sony bridge-camera, en had bij aanvang van de cursus geen enkel idee hoe ze daar een goede foto mee kon maken. In de cursus hebben we de camera bediening en mogelijkheden uitgezocht, en hierboven staat het resultaat!

Catja heeft de mogelijkheden nu aardig door, en heeft dat duidelijk gebruikt in haar foto's. De tegenstelling tussen de natuur aan de ene kant van het water, en de industrie aan de andere zijde, laat ze goed tot uiting komen, met een mooie compositie!

Wil had onderweg "autofocus-pech" Ondanks alle goede bedoelingen kwamen de foto's niet helemaal scherp op de computer terecht. Toch is het gelukt een aantal ideeen uit te voeren die je in het hoofd had. Het glinsteren van het water, waarvan de belichting toch behoorlijk goed is, en ook de wolkenlucht boven het gras gaat uiteindelijk goed komen! Het mos op het paaltje  was een lastige uitdaging, omdat je tegen de grens van je lens zit. Om opnamen echt dichtbij te maken kun je bijvoorbeeld tussenringen aanschaffen, zodat je veel dichter op het onderwerp kunt komen. Houd ook het waterpas in de gaten Wil! Blijf oefenen en vaak fotograferen zodat je camera helemaal eigen wordt.

Wil

Henk

Henk is lekker aan het werk geweest met zijn Nikon. Henk zoekt details en structuren, maar heeft ook de groep een paar keer leuk gefotografeerd! De basis techniek lukt prima, en je mag best een beetje het vertrouwde verlaten en een beetje gaan experimenteren met onderwerpen. Ik heb nog wat andere foto's gezien, en dat gaat de goede kant op. Onder aan de pagina zet ik nog wat algemene tips. Lees deze en doe daar je voordeel mee. Misschien is het voor jou handig om RAW beelden te maken en Lightroom van stal te halen (als je dat leuk vind natuurlijk). Ga ook lekker aan de slag met je nieuwe camera.

Güler