top of page

Over..Blox' visuals

 

 

 

 

 

Ik ben Cor Blok en woon sinds 2008 in Mookhoek, een buurtschap met nog geen 500 inwoners en gelegen tussen de akkers. Dordrecht is op een steenworp afstand. 

 

Fotografie is mijn grote passie geworden in de afgelopen jaren. Vroeger was het een hobby "er bij", maar omdat ik andere activiteiten lichamelijk niet meer kon doen, ben ik me opnieuw gaan bekwamen in het foto vak. Na een cursus om de technieken op te frissen, ben ik anders gaan "zien" Ik heb ook vele richtingen in de fotografie bestudeerd via tutorials, wat tegenwoordig via internet goed te vinden is. Daar haal de onderwerpen uit die mij aanspreken of die me aanzetten tot meer experimenteren.

 

Op sommige dagen pak ik de camera, en loop rond. Soms hier in de buurt, soms pak ik de auto en ga een stad of streek in. Meestal heb ik wel een soort van "doel" maar soms ook niet. In dat laatste geval zie ik wel wat er voor de camera komt. Overal liggen immers beelden te wachten om vastgelegd te worden. Ik bouw nu ook kleine sets thuis om mee te experimenteren met wat voorhanden is. Uitproberen van technieken die je gezien hebt ergens, en dan kijken wat het je brengt. (zie de pagina "spelen met licht" en "micro en macro"

 

De kunst is door te kijken, ook te leren "zien". De belangrijke factor is natuurlijk licht. Of dat nu in een wolk is, of bij een zonsondergang. Het licht is altijd anders. Iedere seconde verandert het, van intensiteit, kleur en richting. Dat probeer ik vast te leggen, en net als met alles wat men doet: soms lukt het, maar soms ook gewoon niet....  Dan begin je gewoon opnieuw... net zo lang tot je bereikt wat je voor ogen hebt. 

 

 

Mijn geschiedenis in fotografie (het technische verhaal voor geïnteresseerden)

 

Als je me vraagt hoe lang fotograferen al een deel(tje) van mijn leven is, is dat al vrij lang! In mijn herinnering moet ik een jaar of acht geweest zijn toen ik een 36mm cassette camera kreeg, en de films ontwikkeld en afgedrukt werden door mijn tante in Bloemendaal.. Echte nostalgie dus!

Een jaar of tien later kocht ik een Praktika Nova 1, een kleinbeeld spiegelreflex uit de tweede helft zestiger jaren. Later uitgebreid met een tweede body, een Praktika MTL 3 (ongeveer 1982).  Met die twee camera's heb ik heel wat zwart/wit foto's gemaakt en kleuren dia's. Voor de  zwart/wit films had ik (evenals velen) natuurlijk een simpel ingerichte doka. In 1990 ongeveer heb ik de set aangevuld met een Minolta X-300 met een 28-70 zoomlens. Al deze camera's heb ik nog steeds, en functioneren ook nog! Dit geld overigens niet voor de allereerste.. Die is slachtoffer geworden van mijn nieuwsgierigheid hoe apparaten in elkaar zitten.. 

 

Na vele jaren analoge fotografie, ben ik in 2007 pas in het digitale tijdperk gestapt. Ik heb een tweedehands Minolta Dimage 7i van marktplaats geplukt, en dat heeft geleid tot meer....

In 2009 ben ik overgestapt naar mijn eerste digitale spiegelreflex camera, een Canon EOS 450D met 18-55 kitlens. Canon had al sinds het uitbrengen van de T70 en de T90 hoog op mijn verlanglijstje gestaan. De kit heb ik later uitgebreid met een 35-135mm USM objectief uit het analoge EOS tijdperk, een Tamron 70-300 zoomlens en de EF 50mm F1.8 II, welke nog steeds in gebruik is! Ongeveer 6 jaar geleden was ik dermate veel aan het fotograferen, dat ik tegen de beperkingen van de 450D aan liep wat betreft de mogelijkheden. Daarom ben ik overgestapt naar de EOS 60D, met daarbij een 18-200 Sigma lens.

Lekker makkelijk natuurlijk, want alle bereik in 1 objectief en dat betrekkelijk voordelig.. Een klein probleem... Ik kreeg nog steeds niet de scherpte waar ik op had gehoopt.. Dat heeft de aanleiding gegeven om al mijn objectieven te vervangen voor L-series van Canon.

Inmiddels ben ik in bezit van de EF 17-40 f/4 L, 24-70 f/4 L IS, 70-200 f/4 L IS en de 100mm f/2.8 L IS macro. Daarnaast natuurlijk is een 50mm f/1.8 nog steeds in mijn bezit, maar nu in de nieuwe uitvoering met STM autofocus Als creatieve shift lens is er in de kit een Lensbaby Composer Pro f/2.0.

 

Nog niet zo lang geleden heb ik nog wat aanpassingen gedaan aan mijn "kitlist" Om nog beter met compressie te fotograferen en een groter bereik voor supertele, heb ik de Canon EF 400 f5.6 L lens aangeschaft. Een minder bekend broertje van de 300mm, maar loeischerp na enige oefening. Deze lens kan ik ook nog voorzien van een Kenko en/of een Canon 1.4x extender. Zet je deze alle drie op een crop camera (1,6x) dan zegt de berekening dat je een 1250mm lens hebt.. Dan word scherpstellen wel een uitdaging want dat moet gewoon met de hand gebeuren. Door de extenders wordt het diafragma f11. Het is raar maar waar, dat is genoeg om planeten te fotograferen! Immers.. die worden met zonlicht belicht, hetzelfde als hier op aarde. 

Naast deze lange lens ben ik ook gezwicht voor de tegenwoordige kwaliteiten van Sigma. Na enig onderzoek blijkt de ART series verrassend goede kwaliteit te bieden. Voor portretfotografie heb ik nu de 85mm f1.4 aan de kit toegevoegd. Na een wat stroeve start heb ik nu die kwaliteit kunnen ondervinden. In de Gallery staat een resultaat wat verrassend bleek! Ik wist niet dat je zo veel sterren kon fotograferen..

Met deze lenzen haal ik nu de kwaliteit die ik graag wilde bereiken. In de loop van 2014 heb ik ook een back-up body aangeschaft in de vorm van een EOS 40D, en begin 2015 ben ik uitgebreid naar full-frame, middels een nieuwe EOS 5D mark II.

Onlangs heb ik mijn "oude " Plastic Fantastic een nieuwe eigenaar gegund, en ik heb zijn opvolger aangeschaft! Het is dus nu de Canon 50mm f 1.8 STM. Soms mis ik de oude versie, maar deze is echt fantastisch om mee te werken. Een echte aanrader!

 

Voor een nieuwe tak van sport, de straatfotografie, wilde ik wat minder opvallend werken.. Ik moet er zelf ook niet aan denken dat je een lens ter grootte van een winkelruit vlak voor mijn neus krijg! Ik heb gekozen voor iets handigers.. een klassiek uitziende Olympus OM-D E M10 mark II, met een pancake zoomlensje van 12-42mm. Het is een Micro Four Third systeemcamera, dus de lens is verwisselbaar. De sensor is 16mP  en heeft een cropfactor van 2. Dat betekent dus dat de lens een zoomlens is van 24 tot 84mm op een 35mm equivalent. Inmiddels zijn daar 3 vaste lenzen aan toegevoegd, een 25, 45 en een 75mm f1.8 Het is makkelijker om met vaste lenzen te werken vanwege het veel grotere diafragma, en je moet beter nadenken over je keuze van lens. 

Alle techniek op een stokje: Het is gewoon een heerlijke camera om altijd bij je te hebben en om de straat mee af te struinen.

Uiteindelijk heb ik nog een experiment aan deze camera toegevoegd. Ik heb de uitdaging genomen om terug te gaan naar de basis! Scherpstellen doen we automatisch tegenwoordig, en het diafragma is een ander knopje. Wat nu als we dat weer eens ouderwets op de lens zouden doen.. Ik ben dus sinds kort de trotse eigenaar van een adapter en 3 oude lenzen. In Blox'Blog kun je er meer over lezen.

 

De verwerking van mijn "digitale negatieven" (RAW beelden)deed ik in Lightroom 6. Daarmee wil ik eigenlijk benadering hanteren als vroeger de technieken in de donkere kamer.

Als uitgangspunt wil ik zo veel mogelijk werken met een goed negatief om daarvan een goede "print" te kunnen maken. Overigens wordt dat negatief niet altijd bepaald door strakke berekeningen en lichtmeters. De allerbelangrijkste factor bevind zich nog steeds zo'n 20 centimeter achter de camera! Als fotograaf bepaal je wat je met je foto wil laten zien.. Een foto komt uit intuitie en creativiteit waardoor deze een afspiegeling is van jou als "artiest".

Noot: Sinds kort ben ik overgestapt naar nieuwe software. Ik heb de structuur van Adobe verlaten en werk nu met CaptureOne. Deze software was oorspronkelijk bedoeld voor middenformaat bodies, en digitale achterwanden voor Hasselblad, gemaakt door PhaseOne.

Meerdere professionals stappen hier naar over vanwege de prestaties van dit pakket. 

 

 

Kijk gerust rond in de beelden die ik hier plaats en ook regelmatig ververs. Heeft u vragen en/of wensen? Neem dan contact met me op. 

2020-12-24 the Canon Family 001447.jpg

De "Canon Family"

Achteraan staat de analoge Canon EOS 50.

Daarvoor de digitale broers van 6 tot 51Mp.

bottom of page